Zandfilters

Een zandfilter is voor zwembaden is een filter dat wordt gevuld met zand voor het zuiveren van het zwembadwater. De zandfilter is naast de benodigde zwembadpomp een belangrijk onderdeel van het zwembad. Bladeren, insecten, haren en andere viezigheden worden door een zwembad zandfilter uit het zwembadwater gefilterd. Zandfilters voor zwembaden zijn er in diverse maten, soorten en ook in verschillende kwaliteitsklassen. 

Zandfilter set

Naast losse zandfilters kun je ook een zandfilter set voor zwembaden kopen. Zandfilter sets kunnen worden gebruikt voor opzetzwembaden en inbouwzwembaden. Een zandfilter set is vaak goedkoper dan een losse zandfilter en een lozze zwembad pomp. Daarnaast is de set op elkaar afgestemd en weken ze zwembadpomp en zandfilter samen voor het beste resultaat: schoon zwembadwater.

Zandfilter kopen

Hieronder een overzicht van alle zandfilters voor zwembaden die online te koop zijn. Klik op de zandfilter voor meer informatie of om de zandfilter te bestellen.

VlokkingVlokmiddel

Met vlokmiddel voor zwembad zandfilters voorkom je troebel water en gaat de zandfilter beter werken. Het vlokmiddel trekt kleine deeltjes aan waardoor er vlokken in het water ontstaan. Deze vlokken worden door de zandfilters veel beter verwijderd dan de losse kleine deeltjes. Klik hier om vlokmiddel te bestellen >>

Hoe werkt een zandfilter

Samen met de zwembadpomp filtert de zandfilter het water op grove vuiligheid zoals haren, insecten en bladeren. Maar een zandfilter zorgt ook voor filtering van zogenoemde zwembadvervuilers. zandfilter doorsnedeDenk hierbij aan algen die het water groen laten kleuren en aan fosfaten. De zwembadpomp zuigt de bovenste laag water van het zwembad via de zogenoemde skimmer. De skimmer wordt ingebouwd aan de bovenzijde van uw zwembad, zo kan het oppervlakte water naar de zandfilter worden afgezogen. Vaak hebben skimmers een voor-filter functie om het aller grofste vuil zoals bladeren te filteren voordat deze in de zandfilter terecht komen. Nadat de zwembadpomp de bovenste laag water opzuigt wordt deze door de zandfilter heen gepompt. De zandfilter is gevuld met filtermedium. Vroeger werd zand als filtermedium gebruikt, vandaar de naam zandfilter. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van glas of glasparels. De glasparels in de zandfilter hebben een langere levensduur dan de traditionele manier van zand in de zandfilter. Hierdoor heeft de zandfilter minder onderhoud nodig en uw zwembad blijft net zo goed schoon. Na ongeveer 5 jaar moet het filtermedium in de zandfilter vervangen worden. Het water komt bovenop de zandlaag of glasparels terecht en sijpelt hier doorheen. Het vuil blijft hangen en het water komt er aan de onderkant schoon onderuit. Daarna wordt het water weer schoon terug in het zwembad gepompt.

Dus als u een zwembad schoon wilt houden van grof vuil, gebruik dan een zandfilter voor goede waterzuivering van uw zwembadwater. 

Het voordeel van een zandfilter

Het voordeel van een zandfilter ten opzichte van een gewone (intex) patroonfilter, of ookwel cartouche filter genoemd, is dat filterpapier alleen grof vuil verwijderd. Algengroei wordt moeilijk tegen gegaan met een cartouche filter en moet u in dat geval het hele water vervangen. Bij een zandfilter is dat niet tot veel minder nodig. Echter filtert een zandfilter alleen deeltjes uit het water die groter of net zo groot zijn als de zandkorrels. De fijnste stoffen haal je met een zandfilter dus niet uit het water. 

zandfilter-intexWelke capaciteit zandfilter moet ik hebben? 

Bij een zandfilter is het doel om het zwembadwater maximaal 4 uur rond te pompen. Om te weten te komen welke zandfilter het beste bij uw zwembad past moet u de inhoud van het zwembad weten. Deel het aantal kubieke meters water van het zwembad door 4 (uur). Dan weet u hoeveel de zwembadpomp en zandfilter minimaal per uur moet kunnen verwerken. Een voorbeeld rekensom: Als u een zwembad van 16m3 heeft, dan heeft u een zandfilter van minimaal 16:4= 4m3/h nodig. m3/h staat voor kubiekemeter per uur. 

Onderhoud zandfilter

Doordat de zandfilter het vuil uit het water filtert, zal de zandfilter na verloop van tijd verstopt raken. Het vuil  blijft in de filter hangen waardoor het water er steeds moeilijker doorheen komt. De bovenlaag is dan ondoordringbaar. De inlaat druk stijgt en het filterdebiet verminderd. De filter moet gereinigd worden met de zogenoemde backwash methode. Bij de backwash methode stroomt het water andersom door de filter. Van onder naar boven, hierdoor wordt het vuil uit het filtermateriaal gehaald. 

Na gemiddeld 5 jaar moet het filtermedium (zand of glasparels) in de zandfilter vervangen worden.

Daarnaast loopt u tijdens de winter het risico de zandfilter en leidingen beviezen en daardoor een breuk krijgen. Zorg daarom dat in de winter de leidingen van het filter systeem leeg zijn. Onder de zandfilter zit een leegloopstop waarmee u het water uit het systeem kunt laten lopen.